Škola vs. práce: Když má člověk jasné priority, dá se skloubit všechno
poweredbyexperts

Škola vs. práce: Když má člověk jasné priority, dá se skloubit všechno

Proč pracovat už při studiu, když můžete raději trávit čas s přáteli? „Protože zkušenosti vám už nikdo nevezme,“ říká Klára Třmínková, která studuje ekonomiku a mezinárodní obchod na Technické univerzitě v Liberci a přitom slibně rozjíždí svou kariéru v HR oddělení společnosti BENTELER. „Navíc je důležité mít už při studiu určitou jistotu budoucího zaměstnání.“

Kláro, proč právě BENTELER?

Už v průběhu bakalářského studia jsem společnost několikrát oslovila s prosbou, zda by byla ochotna pomoct při zpracování semestrálních prací a úkolů a vždycky se mi od nich dostalo maximální podpory. Při hledání praxe jsem proto měla jasno. Na konci mé tříměsíční stáže pak přišla nabídka, zda bych nechtěla ve firmě zůstat jako oficiální člen týmu. Nechtěla jsem přerušovat studium, firma mi proto naprosto bez problému vyšla vstříc zkráceným úvazkem. K flexibilní pracovní době mi nakonec ještě přibyl služební notebook a celá řada věcí usnadňujících mi práci při přejíždění mezi školou a kanceláří.

Kde trávíš víc času, ve škole, nebo v práci?

Vždycky záleží na náročnosti daného semestru. Jasně že kdyby záleželo jen na mně, tak zajdu jen na závěrečné zkoušky a zbytek strávím v práci, ale bohužel jsou některé předměty, respektive cvičení, povinná, takže to není možné. Každopádně se snažím co nejvíce času trávit v práci, ale ne na úkor studia. Když má člověk jasně stanovené priority a stojí si za nimi, dá se skloubit všechno.

Foto: Studenta

Hodí se ti v práci něco, co ses naučila ve škole?

V praxi svůj studijní obor příliš neuplatním, i když konkrétně v rámci své profese přicházím při podpoře dalších závodů v regionu s mezinárodním prostředím do styku dennodenně, a že je to někdy složité vyjednávání a domluva, už jen kvůli rozdílným mentalitám, kulturám a odlišnému pohledu na věc. Osobně si ale nemyslím, že je důležité mít vybraný správný obor a zaměření studia v oblasti ekonomiky a managementu. Každá profese v této oblasti je tak specifická, že vyžaduje odlišné schopnosti, předpoklady a znalosti, které nelze smrsknout do pětiletého studia a tvrdit, že jste odborník.

Dává společnost hodně příležitostí studentům a absolventům?

Spolupracujeme s řadou středních škol ohledně nabídky studentských nebo učňovských programů a také samozřejmě s vysokoškoláky. Zajišťujeme jim krátkodobé či dlouhodobé stáže, praxe nebo třeba podporu při psaní diplomových prací. Pokud vím, tak absolventy hledá hlavně naše oddělení vývoje v Jablonci nad Nisou, které nabízí pracovní příležitosti především konstruktérům. Toto oddělení například podpořilo v rámci výpočtů a konstrukčních řešení podvozku projekt Studentská formule, kterého se účastnili studenti Technické univerzity v Liberci.

BENTELER

Historie společnost BENTELER sahá až do roku 1876, kdy bylo založeno malé železářství. Od té doby se firma stala globálním lídrem ve třech divizích – Automotive, Steel/Tube a Distribution - a také zaměstnavatelem tisíců lidí po celém světě. V Česku se BENTELER specializuje na výrobu automobilových dílů a na konstrukci a výrobu strojů určených pro automobilový průmysl.

Objevte svět příležitostí na kariérních stránkách společnosti BENTELER.

Co musí člověk umět, aby se u vás mohl ucházet o práci?

Obecně pro nás platí, že nehledáme pouze kandidáty, kteří mají mnohaleté zkušenosti v oboru, ale chceme i absolventy, kteří mají chuť učit se, rozvíjet a mnohé měnit. Věříme, že pokud někdo chce, naučíme ho vše, co ke své práci bude potřebovat. Nutností ale zůstává znalost cizího jazyka, zejména angličtiny, bez které se tu nikdo neobejde. Každopádně společnost nabízí našim zaměstnancům jazykové kurzy na pracovišti a v pracovní době, takže nemusíte být pokročilý, vše se dá dohnat – stačí jen chtít.

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější